Dochter schrijft verhaal over internering vader tijdens repressie

Kortemark/Gullegem

Tijdens de repressie 1944-1945 werd Jules Tanghe uit Kortemark geïnterneerd omdat hij zijn buur zou verklikt hebben. Na een jaar werd hij vrij gelaten. Later werd hij bij vonnis vrij gesproken. Vijf jaar na zijn overlijden schreef zijn dochter Annie uit Gullegem in ‘Geen verklikking’ het relaas van die gebeurtenissen neer en probeert ze een antwoord te krijgen op het waarom. “Ik vond het belangrijk dat de juiste versie werd verteld”, zegt de schrijfster.

Annie Tanghe was 4,5 jaar toen haar vader, een zelfstandig aannemer-timmerman, werd opgepakt. “Het was 8 september 1944. De witte brigade kwam vader thuis ophalen en deed hem in een vrachtwagen stappen. Daarop stond ‘vervoer van zwarte beesten’. De wagen werd gevolgd door een joelende menigte. Ik begreep niet waarom vader mee moest en dacht dat het was omdat hij niet de juiste kleren aan had. Later op de dag vlogen er plots grote stenen om ons hoofd. We vluchtten naar binnen en deden de rolluiken naar beneden, maar in de voorgevel waren de ruiten al stuk. Nog later stonden er grote hakenkruisen in teer op ons huis”, herinnert Annie zich.

Ik heb dit nooit kunnen verwerken omdat ik er altijd over moest zwijgen. Ik heb dit boekje geschreven als een soort postuum eerherstel aan mijn vader en alle repressieslachtoffers die onschuldig geïnterneerd werden. Mijn vader werd na een jaar vrij gelaten en is later bij vonnis vrij gesproken. Hij was erg Vlaamsgezind en men heeft dat in die tijd verward met Duitsgezind. Mijn vader zou zijn buurman verklikt hebben op wiens hoeve een Engelse ballon gevallen was. Zijn aanhouding berustte echter op een burenvete met deze man. Diens zonen liepen altijd over onze eigendom en brachten vernielingen aan. Toen vader de landbouwer daarover aansprak, begon de vete met de gekende gevolgen”, vertelt de schrijfster, die in haar boek persoonlijke herinneringen aanvult met gerechtelijke verslagen.

(MME)
Bron onbekend


‘Geen verklikking’ is uitverkocht en niet meer te verkrijgen


 terug
Design by To The Dot annie@annietanghe.be