Voor het vallen van de muur…

Annie Tanghe stelt herinneringen aan Oost-Duitsland te boek

Kortemark/ Gullegem – Begin november zal de 20ste verjaardag van de val van de Berlijnse muur wel uitgebreid worden herdacht. Annie Tanghe blikt nu al terug met haar boek ‘Voor het vallen van de muur’. Het is vooral ook het verhaal van een vriendschap zonder grenzen.

Annie Tanghe (69) gepensioneerde lerares huishoudkunde is afkomstig uit Kortemark, maar woont nu in Gullegem. Ze gaf al enkele dichtbundels uit en publiceerde vijf jaar geleden een boek als eerherstel voor haar vader Jules Tanghe, bekend schrijnwerker in Kortemark, die na WO II (onschuldig) heeft vastgezeten.
“In mijn nieuwe boek tracht ik vooral te schetsen hoe het leven in de DDR was onder het communistische regime, vóór het vallen van de Muur” zegt Annie. Ze is daarvoor goed geplaatst, want al veertig jaar geleden knoopte ze vriendschapsbanden aan met een Oost-Duits gezin en die vriendschap blijft tot vandaag nog altijd duren.

Potsdam

Het begon met een reis naar Praag in 1970. “We hadden ooit eens lifters uit Praag meegenomen en raakten zo geïnteresseerd in die stad. We trokken er zelf liftend heen en probeerden die mensen thuis op te zoeken, hadden hun adres maar vonden hen niet. Wellicht waren ze bang en wilden ze niet opendoen? Puur toevallig kwamen we op straat in contact met twee jonge mannen. Ze kwamen uit Potsdam, een stad bij Berlijn maar aan de Oost-Duitse kant. Vooral met Siegfried klikte het en bij het afscheid beloofden we het jaar erop naar Potsdam te komen, wat we ook deden.”
Het was in die tijd helemaal niet evident om Oost-Duitsland binnen te komen en het had ook heel wat voeten in de aarde. Toch is Annie sindsdien blijven gaan. Zo kon ze zich een goed beeld vormen van het leven achter het IJzeren Gordijn. Ze hield ook een dagboek bij.
“Maar telkens bij het afscheid was er de twijfel of we elkaar zouden terugzien.”
De situatie veranderde toen Siegfrieds vrouw Gerda (zoals ze het in het in het boek op haar verzoek niet met haar echte voornaam genoemd wordt) in 1987 naar West-Berlijn kon vluchten. Voordien werkte ze in een staatsapotheek maar werd invalide door gewrichtsreuma. Dankzij een betere, westerse verzorging genas ze haast helemaal.

Verjaardag

Toen de Muur in november 1989 viel, was Annie er niet bij maar in april 1990 trok ze naar Gerda om haar 50ste verjaardag te vieren. “ De muur stond er toen nog grotendeels. De sfeer was euforisch. Een metselaar hakte voor mij stukken van de nog drie meter dikke muur en ik nam heel wat foto’s. Drie weken later was de muur verdwenen. Toen schreef mijn vriendin: “Je foto’s zijn historisch’”
Nu twintig jaar later, wilde Annie haar herinneringen, ervaringen en inzichten eindelijk te boek stellen. “Gaandeweg ben ik gaan beseffen dat die menen veel voor mij hebben moeten verzwijgen. En die sfeer is nu nog niet helemaal verdwenen. Oudere mensen hebben zelfs nog heimwee naar vroeger… Alles is nu veel duurder, zoals de huur. Ze hadden gratis gezondheidszorg en veel werken moesten ze niet. Vroeger was alles goedkoop maar er was bijna niets te krijgen. Nu is alles verkrijgbaar maar voor velen nog niet betaalbaar. Stilaan wordt alles beter. Ik was er laatst vorig jaar en je ziet alles veranderen. De lelijke gebouwen maken plaats voor nieuwbouw.”


'Voor het vallen van de muur' telt 87 bladzijden, is uitgegeven in eigen beheer en kost 11,5 euro (2,5 euro portkosten inclusief). Te bestellen op rek. 285-0448019-05 met vermelding ‘Boek DDR’ Info: 056 41 78 38 – contact@annietanghe.be


 terug
Design by To The Dot annie@annietanghe.be